Lego Serious Play, de zoveelste hype?
Een paar dagen geleden las ik op RTL Nieuws dat spelen met Lego als inspiratie in managementland helemaal hip is. En dat zelfs grote bedrijven het ‘schijnen’ te gebruiken. Super dat er zoveel aandacht is voor de methode, maar toch bespeurde ik enig cynisme bij de auteur.
Als LSP facilitator ben ik overtuigd dat de methodiek werkt. En de mensen die een workshop bijwonen of observeren zijn dat ook. Maar voor veel mensen, is en blijft het toch wel apart. Ze zijn op zijn minst verwonderd wanneer ik vertel wat ik doe. “Dus jij speelt serieus mét Lego mét bedrijven? En ze betalen jou om met ze te spelen. Echt waar? Interessant!”.
Mensen geloven ook niet altijd dat zoiets kan. Spelen en met Lego bouwen op je werk. Zeker weer zo’n hype. Te mooi om waar te zijn. Ik snap dus best de toon van het nieuwsartikel. Of het was mijn eigen projectie. Want ook ik heb vele methodes zien komen en gaan. Waarom zou deze methode dan wel werken?
Frank Wilson, neuroloog, heeft veel onderzoek gedaan naar de interactie tussen onze handen en ons brein en dat beschreven in zijn boek “The Hand”. Heel kort door de bocht, zegt hij dat ons brein en onze handen gedurende de evolutie van de mens elkaar deels gevormd hebben. Onze handen kwamen ‘vrij’ toen de mens op twee benen ging lopen. Er ontstond een co-evolutie tussen handen en brein, waarbij het brein een bepaalde motoriek van de handen mogelijk maakte en de handen op hun beurt een brein bevoorrechtten dat de omgeving steeds inventiever wist te beïnvloeden.
Zo werd honderdduizenden jaren geleden vuur al gemaakt om eten te bereiden en predatoren op afstand te houden; maakten de handen ruim tienduizend jaar geleden al potten om voedsel in te bewaren en werd ongeveer vijfduizend jaar geleden het wiel uitgevonden om het land te bewerken, handel te bedrijven en oorlog te voeren.
Handen zijn vanuit de evolutie ons voornaamste gereedschap. We gebruiken onze handen om de wereld om ons heen te beïnvloeden. Hand en brein hebben elkaar nodig. Volwassenen die in hun jeugd niet met hun handen gespeeld hebben, zijn volgens de onderzoeker minder succesvol in het structureren en het oplossen van complexe problemen.
Er zijn genoeg mensen met een functie, waarin ze vooral hun hoofd moeten gebruiken, die snakken naar werk waar ze lekker met hun handen bezig kunnen zijn. Die opzien tegen het zoveelste overleg over de strategie binnen het bedrijf. Voor die mensen is Lego Serious Play een leuke en effectieve methode.
Wij zijn ‘ontworpen’ om onze handen en ons brein samen te gebruiken. En daarom is Lego Serious Play geen hype, maar een manier van werken, die verrassend goed past bij onze natuurlijke manier van omgaan met onze omgeving en met elkaar!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!